Världens-mest-varierade-burgare

Brist på variation eller inspiration? Att äta varierat är faktiskt inte så svårt som du kanske tror. Kolla bara hur många olika varianter den finns av den perfekt operfekta hamburgaren!

Feel free att testa alltifrån kött, halloumi, well done eller medium rare. Beroende på vad just du gillar. Ja, finns ens den perfekta hamburgaren? Låt oss kolla.

Här är 5 tricks som gör din hemlagade burgare ännu godare. Och mer varierad.

1. Brödet – rosta, rosta rosta.

Vem vill inte ha den där extra, härliga krispighet på brödet? När du rostar det kommer inte brödet suga åt sig vätska och slipper bli soggigt.

2. Rätt burgare med rätt bröd

Tillbehören är förstås A och O. Men glöm inte matcha brödet med det som ligger emellan. Vill du ha en lite lyxigare burgare med heta och salta tillbehör kan du prova hamburger buns. Men väljer du en lite mer rustik variant med rsötea smaker som till exempel BBQ passar ett surdegsbröd bäst.

3. Köttfärs, högrev eller halloumi?

Det här med vilket innehåll som är bäst till burgaren är en smaksak och det finns många sätt att göra en god hamburgare på, men utgå från att använda en grovmalen färs med hög fetthalt. Till exempel nötfärs av högrev eller blandfärs. Eller testa den klassiska vego-varianten med stekt halloumi med coleslaw tomat, sallad och rostade rotfrukter.

4. Så ska du steka

Blanda och knåda inte färsen för mycket, då blir den kompakt och seg. Se sedan till att burgaren får en riktigt bra stekyta och var inte rädd för att steka på hög värme. Ett bra sätt att få till den där perfekta stekytan är att göra en smashed burger. Rulla försiktigt färsen till bollar och lägg en boll åt gången i stekpannan, tryck sedan till ordentligt med en burgarpress. Då får burgaren en stor stekyta och blir härligt krispig.

5. Lägg en tanke bakom tillbehören

Prova att hitta en mix där burgaren innehåller både något krispigt och något krämigt. Hitta gärna också en fin balans med sötma, syra och sälta. Något krispigt kan till exempel vara picklad lök, sallad (som fått ligga i iskallt vatten), friterade lökringar eller knaperstekt bacon. Sedan kompletterar du krispet med en dressing, majonnäs, ost eller krämig kålsallad.

Eller vegetariskt!

  • Blanda färsen med BBQ-sås och salt. Forma biffar och stek tills de är genomvarm och har fin färg.
  • Stek löken i smör eller olja tills den är mjuk och gyllenbrun i färgen, smaka av med salt.
  • Testa att värma bröden och bred på majonnäs på underdelen. Lägg även på ett salladsblad, en tomatskiva och själva burgaren. Bred på ketchup och toppa med den stekta löken, jalapeño och brödlocket.