Så här kan magen få hjälp att fungera bättre
När vi säger ”fungerande mage” menar vi oftast hela matsmältningssystemet. Och det börjar redan i munnen och fortsätter hela vägen ner genom tarmarna. Det är nästan en helt egen värld som det gäller att hålla i balans.
Börjar redan i munnen
När vi äter och ska tillgodogöra oss näring ur kosten, måste kroppen bryta ner födan för att vi ska kunna ta upp energi och näring. Detta jobb görs med hjälp av enzymer, proteiner som har förmågan att bidra till denna process. Och deras arbete börjar redan i munnen, och fortsätter genom magen och ner i tarmsystemet.
Den goda miljön i tarmen
Tarmfloran, dvs bakterierna i tjocktarmen, kan man kalla kroppens största organ. Tjocktarmen innehåller ca hundratusen miljarder bakterier vilket är fler än antal celler i kroppen och det motsvarar mer än kilo bakterier. Bakterierna i tjocktarmen hjälper till att bryta ner osmält mat men har också en rad andra viktiga funktioner i kroppen. Tarmbakterierna tillverkar vitaminer, processar gallsyror och bryter ner giftiga ämnen. Tarmfloran skyddar också mot tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier (patogener) som annars kan orsaka en infektion. Den naturliga tarmfloran är viktig för immuncellernas mognad, inte bara i tarmen utan även i andra delar av kroppen.
Tarmfloran består av både nyttiga och sjukdomsframkallande bakterier som lever i symbios. När balansen mellan dessa störs är tarmen i dysbios och det är då man kan få magproblem. Tarmfloran kan normaliseras genom att tillföra levande nyttiga bakterier som återuppbygger balansen i tarmen.
Regelbunden ”borttransport”
Lika viktigt som att vår föda bryts ner ordentligt så att vi kan tillgodogöra oss nyttigheterna, är att restprodukterna transporteras bort. Detta sker med hjälp av tarmens rörelse, den s k peristaltiken. I början av tarmsystemet sker detta i stort sett hela tiden, samtidigt som kroppen tillgodogör sig näringen. Men i tjocktarmen samlas resterna upp och samlas ihop. För att denna process ska fungera, är tjocktarmen bara aktiv ca fyra gånger per dygn. Det är under dessa aktiva perioder som vi får signalen att vi behöver gå på toaletten. Och det ska vi bejaka!
Viktiga faktorer
Enzymer behövs alltså för att bryta ner maten på ett riktigt sätt. D v s så att vi får en välfungerande matsmältning. Likaså är bakteriemiljön i tarmen av största vikt för både näringsupptag och för att förhindra störningar. Tarmens förmåga att kontinuerligt transportera bort ”restprodukterna” är i högsta grad en välmåendefråga, där den fiberrika kosten är en viktig nyckel.