Receptet är från ica.se du kan läsa hela receptet på: ica.se
Ingredienser
50 st
350 g torkade små vita bönor
ca 1/2 dl vatten
1 finhackad gul lök
1/2 - 1 urkärnad och finhackad habanero
1 1/2 tsk salt
1 l rapsolja
Akara – Frasiga bönbollar
Missa inte dessa fantastiskt fluffiga, frasiga bönbollar. Akara heter de i Gambia där de ofta säljs som gatumat. Och vilken gatumat sedan. Tänk dig en krispig falafel med mjukt inre, men med små vita bönor i stället för kikärter. Prova att bjuda på som drinktilltugg!
Gör så här
Blötlägg bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natten.
Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare med vatten till en slät och luftig smet, 3–5 minuter. Det är viktigt att smeten blir luftig, använd eventuellt elvisp mot slutet för att få den riktigt fluffig.
Öppna timer: 5 minuter
Blanda ner finhackad gul lök, urkärnad och finhackad habanero och salt i smeten. Värm rapsolja i en kastrull till 170–180°C.
Klicka ner bollar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
Servera bönbollarna som tilltugg, eller tillsammans med Gambiansk lök- och bönröra, gärna i en bit baguette.
Tips
Tricket för att få bönbollarna härligt fluffiga är att mixa smeten riktigt luftig.
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat per bönboll.