Vad är ramadan?

Fastemånaden ramadan är den heligaste och mest firade högtiden för muslimer runt om i världen. För många är ramadan en andlig tid som innehåller bön, reflektion, avskildhet med målet att rena själen. Ramadan är också en social månad, på dagarna fastar muslimer och när solen går ner bryts fastan, då samlas familjer och vänner i hemmet för att äta gemensamma måltider så som iftar.

Läs mer

Följ med på vår resa med tre delar inför och under ramadan!

Möt Fatou Sowe, Anna Oliver och Mahad Mohamed som alla delar med sig av sina tankar kring ramadan.

Följ hela resan via vår Instagram första mötet är med Fatou, en hängiven mamma och farmor som firar ramadan.

Möt våra ambassadörer

Vi är otroligt tacksamma över att få välkomna tillbaka Hoda Mirza (Queenfeyli), Rihab Garci och Israa Al Haj i årets Ramadankampanj. Men inte nog med det, vi är så glada över att ytterligare 3 profiler ansluter; Muhammad Taki, Hodan Ali och Alan Mahmud (Alanbaloo). Följ med och få en inblick i deras vardag inför och under Ramadan.
Läs mer

D-vitamin under vintern

Våra ambassadörer

Fastan

Under de 29-30 dagarna som ramadan pågår varar fastan. Från att solen går upp tills den går ner avstår man från att äta och dricka. Om man är sjuk, äldre, gravid, diabetiker eller menstruerar behöver man inte fasta. Att fasta under ramadan är en av de fem pelarna inom islam.

Det kan vara svårt att ha koll på att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen under ramadan eftersom man äter färre måltider än annars och rutinerna ser lite annorlunda ut. Men det finns många bra tips och råd för hur man kan tänka under ramadan vad gäller kosten.
Läs mer

Suhoor

Suhoor, även kallad gryningens måltid, innebär den måltid som intas före fastan börjar, och innan solen gått upp.

Suhoor intas före solen går upp

Suhoor, även kallad gryningens måltid.

Suhoor intas före solen går upp
D-vitamin under vintern

Iftar

Iftar äter man vid solnedgången under den heliga månaden ramadan. Det markerar avslutet på en dag av fasta och är en tid att samlas, reflektera och dela gemenskap. Måltiden börjar vanligtvis med att man bryter fastan med dadlar och vatten eller mjölk, följt av en varierad och generös måltid bestående av olika rätter och delikatesser.

Läs mer

Möt våra ambassadörer

Läs mer här

Eid al-fitr

Ramadan och fastan avslutas med högtiden och festen Eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut och håller på i minst ett dygn. Eid bryter fastan, familjer och vänner firar i tre dagar. Barn får nya kläder och gåvor, eller pengar (eidiyah). Efter eid-bönen i moskéen på morgonen samlas familjen och äter frukost. De hälsar "Eid Mubarak" till varandra och önskar en fredlig och välmående eid. Eid al-fitr varar i upp till tre dagar i vissa länder.