Lider du av sömnbrist?

Lider du av sömnbrist?

Sömnproblem är idag mycket vanligt och är oftast inget du behöver oroa dig för så länge det bara sker någon gång då och då. Om sömnen däremot påverkas regelbundet och du upplever att det påverkar din vardag negativt så är det dags att göra något. Vanligtvis behöver vuxna mellan 6–9 timmars sömn per natt för att må bra men det är så klart individuellt. Sömnproblem innebär oftast att du antingen har svårt att somna på kvällarna, att du somnar men sedan har flera uppvak under natten eller att du vaknar mycket tidigt på morgonen. Vissa har problem med flera delar vilket kan vara riktigt besvärligt och orsaka frustration och såklart trötthet.

Varför behöver vi sömn?

Vi behöver sömn för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig, bearbeta intryck samt lagra kunskap och minnen. Under tiden vi sover bearbetas känslor och upplevelser så att vi på morgonen är redo att ta oss an nästa dags utmaningar. När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen. Under sömnen rensas/städas nämligen hjärnan på ”skräp”” som bildats under dagen och nervkopplingar byggs ut och stärks. Blodtrycket, pulsen och även kroppstemperaturen sjunker när vi sover, vår andning blir lugnare och musklerna slappnar av. Sömn är en grundläggande biologisk funktion som finns hos alla levande varelser och som styrs av bland annat arv, ljus och omgivning.

Tecken på sömnbrist

Ett sätt att utvärdera om du lider av sömnbrist är att känna efter hur pigg känner dig och hur du fungerar i din vardag. Om du lider av sömnbrist kan du till exempel uppleva att du klarar av dina vardagliga uppgifter sämre än vanligt, du har svårt att komma ihåg saker, sämre koncentration och nedsatt reaktionsförmåga. Många somnar också till vid passiva aktiviteter såsom tv-tittande, möten, föreläsningar och liknande. Sömnbrist kan också märkas genom humörsvängningar och att känslorna går från högt till lågt. Det kan även leda till nedstämdhet, ångest och oro.

Dålig sömn kan ha många orsaker

Den vanligaste orsaken till sömnproblem är stress. Vid stress ställer hela nervsystemet in sig på vakenhet och man får svårt att varva ner och somna. Sömnen kan bli ytligare av stress och man vaknar kanske tidigt på morgontimmarna och har svårt att somna om. Varför vi känner stress är individuellt men vanliga orsaker kan vara det klassiska vardagspusslet med höga krav på arbetsplatsen, familjeliv, vardagssysslor, relationer mm. Obearbetade upplevelser från tidigare samt negativa tankar och känslor kan också vara orsaker till stress. Andra vanliga orsaker är störande ljud i omgivningen som trafikljud, en snarkande partner eller om man har småbarn. Alkohol, nikotin och koffein kan också påverka sömnen negativt. Dygnsrytm är också en viktig faktor där oregelbunden eller förskjuten dygnsrytm eller aktiviteter och måltider sent på kvällen kan påverka sömnen negativt.

Tips för god sömn!

  • Skapa regelbundna sömnrutiner
  • Undvik att sova på dagen
  • Sov i ett mörkt, tyst, svalt rum
  • Minska stressen i din vardag
  • Stäng ner alla skärmar en timme innan du vill sova
  • Gör avslappningsövningar på kvällen
  • Motionera regelbundet
  • Få dagsljus varje dag
  • Undvik koffein och alkohol på kvällen
  • Kosttillskott eller receptfria läkemedel