Recept under Ramadan

Missa inte dessa fantastiskt fluffiga, frasiga bönbollar. Akara heter de i Gambia där de ofta säljs som gatumat. Och vilken gatumat sedan. Tänk dig en krispig falafel med mjukt inre, men med små vita bönor i stället för kikärter. Prova att bjuda på som drinktilltugg!
Receptet är hämtat från ICA (https://www.ica.se/recept/akara-frasiga-bonbollar-720967/)

Akara

Ingredienser

50 st
350 g torkade små vita bönor
ca 1/2 dl vatten
1  finhackad gul lök
1/2 – 1  urkärnad och finhackad habanero
1 1/2 tsk salt
1 l rapsolja

Akara – Frasiga bönbollar

Gör så här

Blötlägg bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natten.

Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare med vatten till en slät och luftig smet, 3–5 minuter. Det är viktigt att smeten blir luftig, använd eventuellt elvisp mot slutet för att få den riktigt fluffig.

Öppna timer: 5 minBlanda ner finhackad gul lök, urkärnad och finhackad habanero och salt i smeten. Värm rapsolja i en kastrull till 170–180°C.

Klicka ner bollar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Servera bönbollarna som tilltugg, eller tillsammans med Gambiansk lök- och bönröra, gärna i en bit baguette.

Tips

Tricket för att få bönbollarna härligt fluffiga är att mixa smeten riktigt luftig.


Ingredienser

Du behöver:
2-3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
500 g passerad tomat
2 morötter
En burk kikärtor
2-3 dl vermicelli
En liten knippe persilja
Ca 1 L vatten
1-2 grönsaksbuljonger

Rihabs Ramadan soppa

Gör så här

Börja med att skala vitlöksklyftorna och sedan pressa dem i en kastrull. Häll på lite olja och sedan tomatpurén och rör om (på medelvärme). Höll sedan i den passerade tomatenri, en halv liter vatten och grönsaksbuljongen. Rör om.

Skala och hacka morötterna till små tärningar.
Skölj kikärtorna.
Tillsätt dem i soppan.
Rör om och sänk värmen.
Salta och peppra efter smak.
Tillsätt vermicelli och rör om.
Hacka persiljan och tillsätt.
Sänk värmen och addera resterande mängd vatten.
Rör om och låt koka på låg värme, tillsätt mer vatten eftersmak (ju vattnigare man vill ha soppan).
Smaka av, när allt är mjukt så har soppan kokat klart.

Serveras med vitlöksbröd !


Världens bästa sallad – god, nyttig och mättande 😉

Israa Al hajs eget recept

Gör så här

Valfri mängd: sötpotatis som hackas och sen in i airfryern för yta/krisp (ugn går också bra)

finhacka valfrimängd av:

  • Gurka
  • morot
  • röd och gul paprika
  • granatäpple
  • persilija
  • rödlök

addera valfri mängd kikärtor

dressing: sirap, citron, olivolja & salt


Queenfeyli tipsar:
https://kurdmat.wordpress.com/2012/11/12/kurdisk-lammgryta-med-vitabonor

Ingredienser
6pers

Du behöver:
6 dl torkade vita bönor + 1 ½ liter varmt vatten
ca 1 kg lammkött, gärna med ben
1 turkisk paprika
1 lök
3 msk tomatpuré
2 tsk pulbiber eller chilipulver
3 msk olivolja
1 1/2 liter varmt vatten
salt och svartpeppar

Lammgryta med vitabönor

Gör så här

Börja med att skala vitlöksklyftorna och sedan pressa dem i en

Lägg bönorna i en kastrull och häll över det varma vattnet. Koka upp i några minuter och stäng sedan av plattan. Detta ska stå i 5-6 timmar (brukar göra det på morgonen innan jag går och jobbar).9Tillagning1. Skölj av bönorna i ett durkslag och låt stå
2. Finhacka paprika och löken i små tärningar (Kan göras i förväg)
3. Skär lammkött i mindre bitar om det behövs, skölj köttet och lägg i en rymlig kastrull. Tillsätt ca 1 msk salt, olja och koka under lock i ca 30 minuter på svag värme. Här behövs inget extra vatten
4. Tillsätt paprika och lök i lammgrytan och stek i några minuter under omrörning
5. Häll över bönorna
6. Tillsätt tomatpuré,  svartpeppar, salt och pulbiber eller chilipulver
7. Tillsätt det varma vattnet
8. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 45 minuter tills bönorna